Ma 2018. január 21., vasárnap - Ágnes napja van.

Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola és Gimnázium

Havi rendezvények

„Csobbanás” (szeptember)

Felelős pedagógus: Bátyai Gáborné és Bátyai Gábor

A program bemutatása

2011. októberi adataink alapján a mozgásszervi problémával küzdő gyermekeink száma (általános iskolában 103/569) 18%, allergiával és asztmával szenvedők 9%. Az előző évi adatokhoz viszonyítva 4% illetve 2%-kal emelkedett a számuk.

Érintett célcsoport a 10 – 11. éves korosztály. A gyermek személyiségfejlődésének fontos időszaka a prepubertás kor. Erre a korra jellemző komplex fejlődési folyamatok jól nyomon követhetők a gyermekek alakváltozásában, élettani funkcióik differenciáltságában, a motoros, a kognitív, az affektív és pszichomotoros képességeik és cselekvéseik fokozott és magas szintű megnyilvánulásaiban, a társas kapcsolataik alakulásában.

23 órás tekergés (október)

Felelős pedagógus: Somogyiné Sági Piroska

A program bemutatása

A 23 órás ünnepi tekergés célja, egy világszerte egyre népszerűbb, de az iskolai testi nevelésben eddig még nem szereplő mozgásforma megszerettetése. A tanulók 1o fős csapatokban versenyeznek, mindig csak egy fő tartózkodhat a pályán, egy valaki teker. A váltások kortól függően, a 12 év alattiak 30 percenként, az idősebbek óránként váltanak. A cél, hogy az adott csapat 23 óra alatt minél több kilométert tekerjen le.

A diákság szereti ezt a kihívást, a résztvevő tanulók, felnőttek fáradással szembeni ellenálló képességének fejlesztése mérsékelt intenzitású, hosszantartó terheléssel. A közlekedési ismeretek gyakorlati alkalmazása.

Érintett célcsoport a 9-10 évesek, akik nagy lelkesedéssel, saját maguk inspirálásával óriási teljesítményre képesek. Az idősebbeknél is „öngerjesztő” folyamatként múlik el a 23 órás tekerés.

Wellness - Életérzés (november)

Felelős pedagógus: Bátyai Gáborné

A program bemutatása

A program du. 13 órakor kezdődik, 4 óra foglalkozás valamint a tombola sorsolás fél óra.

A nap folyamán gerinc aerobic, jóga, latin táncos aerobic, hastánc, streching órák közül lehet választani, vagy akár mindegyiket végig csinálni program leírása szerint.

Célja:

-      - az egészséges táplálkozási szokások elterjesztése és az élelmiszerbiztonság fejlesztése

-      - az aktív testmozgás elterjesztése

Egész nap az egészséggel kapcsolatos kiállítók „termékeit” próbálgathatják az érdeklődők.

Ezenkívül a WELLNESS-el kapcsolatos kérdőív kitöltésével jutalmat lehet nyerni.

Kiállítóink:

-          AVON – smink tanácsadás

-          Benkő Patika – cukormérés

-          Csényi Lászlóné – Gyógynövények, reformételek, aromaterápia

-          Royal Sütőipari Zrt.

-          A program ideje alatt vérnyomás, cukor és koleszterinmérés.

Egész nap szkander asztal az erejüket kipróbálni vágyóknak.

Továbbá Bátyai Gábor testnevelő a súlyzózás alapkövetelményeiről ad tanácsokat az érdeklődőknek.

A tombolasorsoláson mindenki részt vehet, aki kitölti és leadja a kérdőívet.

A nap végén az a gimis osztály, ahol nem gyújt rá senki, jutalmat kap.

Előkészületek:

- telefonos egyeztetések az óra vezetőkkel, kiállítókkal

- az egyes órákra való felkészülés

- a terem berendezése, évszaknak, egészségnek megfelelő stílusos díszlet.

- kérdőívek készítése

A 2011. októberi statisztika alapján (a Hunyadi János) az általános iskolás gyermekeink 8%-a túlsúlyos, 15% egyáltalán nem mozog, 60%-ának a leggyakoribb szabadidős tevékenysége a számítógép használata.

Érintett célcsoport az iskola tanulói 8- 18 éves korig, érdeklődök, pedagógusok, szülők.

Luca Kupa (december)

Felelős pedagógus: Bátyai Gábor, Bátoriné Karip Anna

A program bemutatása

Hagyományteremtő sportrendezvény megrendezése, az érdeklődők (célcsoportok) figyelemének felhívása, a megfelelő motivációs szint kialakítása az egészséges életmód érdekében. A résztvevő csapatok meghívás útján vesznek részt a Luca- kupán. A tehetséges tanulók versenyzési lehetőségének biztosítása. Az iskola hírnevének öregbítése. A szülők, tanárok, ismerősök bevonása a kupa megszervezésében és lebonyolításában

-      3 csapat labdarúgás 3 mérkőzés, 1 mérkőzés/60 perc, összesen:180 perc.

-      3 kézilabdacsapat, 3 mérkőzés, 1 mérkőzés/60 perc, összesen: 180 perc.

Az egészségtudatos magatartás kialakítása érdekében elkezdett foglakozások keretében indokolttá vált, hogy felmérjük, hová jutottunk el a gyerekek fizikai képességeinek - (a szív-és érrendszer állapotának felmérése a mérkőzések folyamán), mentális tulajdonságainak fejlődése (énkép, önismeret, akarat, kitartás, küzdeni tudás) - terén. Az összehasonlítás lehetősége más iskolák gyerekeivel, amely által fokozott igény alakul ki a rendszeres testmozgás iránt.

Érintett célcsoport az 5.-6. osztályos tanulók, (50 fő), a 7.-8. osztályos tanulók, (50 fő) illetve szüleik, tanáraik, ismerőseik: a helyi újságban megjelenő „Luca – kupa” hirdetése alapján. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, hozzátartozót, barátot, ismerősöket, sportot kedvelő Jánoshalmiakat.

Fedett pályás házibajnokság – atlétika gála (január)

Felelős pedagógus: Somogyiné Sági Piroska és Bátyai Gábor

A program bemutatása

A diákok 2. 3. és 4. korcsoportban mérhetik össze ügyességüket, erejüket: 30m-es futás, távolugrás, magasugrás, súlylökés. Egyéni és csapatverseny formájában.

A diákok belső igénye, valamint az iskola hagyományai alapján versenyzési lehetőséget biztosít az egyének, a közösségek számára.

Érintett célcsoport az 5-6.osztály, a 7-8. osztályosok, valamint a középiskolások. 60 főt érint, 3 x 20 fős csoportokba szervezve a diákokat.

Házi aerobik verseny - Mozogj, táncolj, élj! (február)

Felelős pedagógus: Bátyai Gáborné

A program bemutatása

Iskolánkban már tradíció a Kelet- Magyarországi Diákolimpia fordulóin való versenyzés, és az országos döntőbe való bejutás. Ahhoz, hogy az aerobic edzésre járó tanulók kellőképp felkészültek legyenek, minimum 1 évig úgynevezett előkészítő csoportban kell, hogy elsajátítsák az aerobic alapjait, motorikus képességeik (kondicionális- és koordinációs képességek) sportágspecifikusan fejlődjenek.

Az aerobic háziversenyek nagyon jó hangulatban folynak, a gyerekek szurkolnak egymásnak, mindenki örül a másik sikerének. Előnye, hogy azok a tanulók is versenyezhetnek, akik a „nagy” versenyre még kell, hogy fejlődjenek. Az aerobic csoport egy olyan közösség, mely a testi fejlesztésen túl, remek összetartó erő (közös karácsonyi ünneplés; fellépéseken a nagyok vigyáznak a kicsikre…), a közös munka (sokszor szenvedés) összekovácsolja a sportolókat.

Célunk a motiváció, figyelemfelkeltés a mozgásra, mozgási és versenyzési igény kielégítése, a zenére való mozgás szervezetre gyakorolt jótékony hatása.

Érintett célcsoport a 7-14 éves aerobicosok (30 fő), tanárok (zsűri) és a gyerekek szülei, ismerősei.

Teljesítménytúra (március) – Zöld kalandra fel!

Felelős pedagógus: Somogyiné Sági Piroska

A program bemutatása

A természetjárók (6-18 évesek) fizikai teljesítőképességének, erőnlétének, állóképességének növelése, a rendszeres túratevékenységre való ösztönzése, és a szabadidő hasznos eltöltése. A szintidők általában bőre szabottak, hogy legyen lehetőség gyönyörködni a tájban. Célunk, hogy egyre több diáknak legyen kedve kipróbálni a természetjárás szervezett formáját.

Az általunk szervezett teljesítménytúrák célja a természetjárás megszerettetése, a teljesítménytúrázás megismertetése, de nem a teljesítmény fokozására való ösztönzés az elsődleges célunk.

Konkrét helyszín: Császártöltés- Vörös-mocsár, Rém – Ólomhegy, Kéleshalmi Természetvédelmi Terület - ősborókás

Uszodai nagyvetélkedő (április) - „A nagy csobbanás”

Felelős pedagógus: Bátyai Gábor

A program bemutatása

A diákok az alábbi versenyszámokban indulhatnak a rendezvény során:

  1. váltóversenyek
  2. ügyességi versenyek
  3. családi váltó

A rendezvény során lehetőség nyílika kevésbé tehetős és roma tanulók részére a vízben, mint idegen közegben való mozgás megszeretésére, a családok közös élményeinek kialakítása az uszodai környezetben.

Érintett célcsoport (összesen 40 fő) az 5-12. osztályos tanulók, szülők, tanárok.

Aerobik gála (május)

Felelős pedagógus: Bátyai Gáborné

A program bemutatása

A tanulóink és szüleik figyelemének felkeltése a rendszeresen végzett aktív testedzésre, a látványos műsorelemek segítségével motiválni az érdeklődőket, a fellépők testvéreit. Kiszélesíteni mindazoknak a körét, akik a zenére végzett testmozgás segítségével képesek lesznek kialakítani az egészségtudatos életmódjukat. Bemutatni a színes, zenés, látványos aerobik karneválon keresztül a gyermekek fejlődését a mozgáskultúrájuk, mentális képességeik terén.

A 2011.évi iskolai statisztikánk adataiból számszerűsíthető, hogy lúdtalpas: 107 fő, tartási rendellenesség: 7 fő, gerincferdülése 16 tanulónknak van, de már megjelent magas vérnyomás, pajzsmirigy túlműködés, epilepszia, diabetes (10 fő) mint rizikótényező. Mozgásszegény életmód következményei, melyek csak mozgással korrigálhatóak. a fellépők szép kiállása, tartása ösztönözheti a többi gyermeket a szép mozgásra, mely hasznos is.

Érintett célcsoport a 1-4. osztályos diákok (30 fő). Erre a korosztályra nagyfokú mozgásaktivitás, belső tevékenységkényszer jellemző. Továbbá az5-8. osztályosok, akik a prepubertás és a pubertáskor fejlődési sajátosságaikból eredően, az egészségi állapotukra és a biológiai értéküket (vitalitásukat) veszélyeztető tényezőkre különösen érzékenyek. Ebben a korosztályban a kockázati tényezők (pl. hipoaktivitás), nagy valószínűséggel becsülhetők.

Világharmónia futás (május)

Felelős pedagógus: Bátyai Gáborné

A program bemutatása

„A World Harmony Run a világ legnagyobb váltófutása, amelynek célja, hogy a sport összekovácsoló ereje által fejlessze az egyének, közösségek és nemzetek közötti békét és barátságot.” A Világharmónia futást évente rendezik meg, melyre helyi válogatót tartunk. Nagy tömegeket mozgatunk meg. Korcsoportonként versenyt rendezünk. 2000m-s táv korcsoportonként 15 perc, 180 perc

Az erre való felkészülésnek jótékony hatásai vannak a szervezetre, mivel a futás az egyik legjobb szív- és vérkeringésjavító mozgásforma. Tömegek megmozgatása, hagyományteremtés, egészségre nevelés, a budapesti versenyre való válogatás.

Érintett célcsoport az 1-12. osztályos tanulók, évfolyamonként 20 főt érint, összesen 240 tanuló vesz részt a rendezvényen.

Napkeltétől napnyugtáig (június)

Felelős pedagógus: Somogyiné Sági Piroska

A program bemutatása

  1. A TÖTE és a Hunyadi János Általános Iskola Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium által megrendezésre kerülő „Napkeltétől Napnyugtáig Futás”, mint az egészséges életmód alakításának egyik eleme, része legyen a kicsik és nagyok mozgáskultúrájának.
  2. Versenyzési alkalom biztosítása.
  3. Minél több 330m-es táv, de minimum 192 km lefutása a verseny ideje alatt.

A Kijelölt pályán mindig minimum 1 főnek futnia kell, hogy a futás folyamata ne szakadjon meg. Bárki a verseny ideje alatt akár egyszer, akár többször is lefuthatja a 330m-es távot.

A versenyzési alkalom biztosítása révén tömegeket tudunk mozgósítani az egészséges futásra/kocogásra.Az iskola szempontjából versenyzési lehetőséget ad körcsoportok, osztályok közötti versenyzésre. A versengést belső késztetés alapján egyénileg, csoportosan működtetni tudja adott tanulócsoport. A közösségi célért történő tényleges tevékenység, a futás 2kötelessége” mindenkiben megfogalmazódik, valamint realizálást nyer.

Érintett célcsoport a 6-18 éves korosztály diákjai, akik ilyenkor felkelnek a számítógép mellől és a bensőjükből vezérelve óriási teljesítményre képesek napkeltétől napnyugtáig (több tíz kilométer lefutására). A 6 óra előtti, valamint a 18,00 óra utáni versenyzésben 205 fő vesz rész, a köztes időintervallumban 685 fő.